Tko smo mi?

Nikolina Hrga

Predsjednica udruge, voditeljica dramske i filmske radionice

U rujnu 2014. diplomirala je Kulturalne studije jugoistočne Europe pri Filozofskom fakultetu u Rijeci, a u rujnu 2015. diplomirala Medijske umjetnosti i prakse pri Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci s kratkim igranim filmom. Rad s djecom započela je tijekom studija, radeći tri godine u OŠ Kantrida kao asistentica s djecom s teškoćama u razvoju. Nakon toga, godinu dana je volontirala u Dječjem domu Izvor u Selcu vodeći kazališne radionice a trenutno volontira u Domu za odrasle osobe Turnić gdje vodi kazališnu grupu. Dvije godine se bavila fizičkim kazalištem u Teatru Rubikon te dvije godine suvremenim kazalištem i korporalnom mimom u Kreativnom laboratoriju Krila. Pohađala je nekoliko filmskih (uglavnom scenarističkih) radionica i sudjelovala u organizaciji nekoliko filmskih festivala i edukacija. Trenutno radi na svom prvom dokumentarnom filmu, s kojim je sudjelovala u međunarodnom edukacijskom programu European Social Documentary u Norveškoj i Italiji. Surađuje s nekoliko neprofitnih organizacija koje djeluju na području zaštite ljudskih prava i neformalnog obrazovanja djece i mladih. U zaigranoj i poticajnoj atmosferi, kroz različite kreativne, dramske i filmske vježbe, potiče djecu i mlade da postavljaju (velika) pitanja i traže (male i) iskrene odgovore.

Sabina Frlan

Dopredsjednica udruge, voditeljica eko i kreativne radionice

Sabina Frlan, dopredsjednica udruge, sudjeluje u organizaciji i koordinaciji programa Udruge već nekoliko godina. Diplomirala na Filozofskom fakultetu pri odsjeku za Kulturalne studije Jugoistočne Europe u Rijeci, čime je stekla titulu magistre kulturologije. Svojim organizacijskim vještinama doprinosi radu i djelovanju nekoliko neprofinih organizacija na lokalnoj razini te aktivno sudjeluje u projektima organizacije manifestacija, od čega valja istaknuti „Baltazar na Gradini“- konceptualnu manifestaciju posvećenu popularizaciji znanosti. U Foliotu kroz volonterski angažman pomaže u provedbi kreativnih radionica a sama od jeseni provodi vikend eko radionice. Želja joj je da kroz rad u udruzi, upozna djecu sa tradicijskom kulturom zavičaja, koja joj je bila i predmet istraživanja tijekom studija, ali i da potakne djecu i mlade na aktivno sudjelovanje u zajednici te kreativno izražavanje svojih stavova, ideja i zamisli.

Iva Petešić

Voditeljica plesnog studija Vibe za mini i juniorsku dobnu skupinu

S 10 godina počinje svoje prve plesne korake u plesnoj skupini Porto Ri gdje je plesala od 1998.,  a 2004. godine dobila je svoju prvu grupu gdje je imala priliku dokazati se kao koreografkinja. Nakon dvije godine vođenja, odlučila je raditi na sebi te se prebacila u plesnu grupu Flame gdje je učila pod vodstvom Martine Hrlić-Rogić i Maje Kereš te je paralelno pohađala razne seminare. S Flame-om sudjeluje na brojnim državnim, europskim i svjetskim natjecanjima gdje osvajaju zavidne rezultate. U našoj Udruzi je od 2010. godine i od tada vodi najmlađu dobnu skupinu i djecu od 7 do 11 godina. Iva je u radu s djecom prepoznala svoj drugi talent te je 2013. upisala studij predškolskog odgoja koji upravo završava. Poseban naglasak stavlja na pedagoški pristup satu plesa, a ono što je najviše veseli su pozitivne promjene kod djece, kako na polju motoričkih i funkcionalnih sposobnosti tako i na polju socijalizacije i kognitivnog razvoja.

Vanesa Kučić

Voditeljica plesnog studija Vibe

Vanesa je mag.ing. logistike i menadžmenta prvi dio dana, a zaljubljenica u glazbu i pokret preostali dio dana. Svoje prve plesne korake započinje sa osam godina na ritmici u OŠ Matulji pod vodstvom Veronike Bogdanović. 2002 postaje članica plesne skupine Porto Ri pod vodstvom Lidije Brajković. Zajedno s kolegicom Ivom Štimac u četrnaestoj godini započinje dugogodišnje prijateljstvo i suradnju kao plesne partnerice, kolegice, voditeljice te međusobno inspirirani duet, kako i dan danas djeluju. Djelovala je kao trenerica u više plesnih studija i grupa, a danas su to matična grupa PS Porto Ri, Foliot i PC Stars. Svoje znanje unaprijeđuje na fitness i plesnim seminarima, tečajevima i festivalima različitih klasičnih, suvremenih, urbanih, street, latino i karipskih stilova plesa. Svoju inspiraciju traži i van plesnih okvira kao što su parkour i capoeira. Ciljevi koje želi ostvariti u Centru su razvoj plesne kreativnosti i komunikacije među polaznicima, njihov stvaralački pristup pokretu, pomicanje psihofizičkih sposobnosti. Vizija: razvoj smisla i ljubavi djecei i mladih prema kulturno-umjetničkima aktivnostima, usmjeravanje ka profesionalnosti te mogućnosti viđenja plesa kao životnog poziva. Misija: biti sretan, ples je jedan od kanala.

Ana Babić

Voditeljica radionice talijanskog jezika

Profesorica Hrvatskog jezika i književnosti i Talijanskog jezika i književnosti. Diplomirala je na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli. Od 2002. godine radi kao učiteljica Talijanskog jezika s učenicima svih uzrasta, djecom i odraslima, a posebno voli raditi s djecom predškolskog uzrasta. Djelovala je i još uvijek je aktivna u čitavom nizu udruga, centara, škola stranih jezika gdje je stekla dugogodišnje iskustvo u radu. Rad s djecom smatra više pozivom nego zanimanjem, stoga svojem poslu pristupa profesionalno, ali i emotivno. Ana posljednjih 10 godina predaje Hrvatski i Talijanski jezik u Osnovnoj školi „Srdoči“ u Rijeci. Iza nje je dugogodišnje iskustvo i nebrojena usavršavanja iz svih područja poučavanja, odgoja i obrazovanja koja su doprinijela boljoj suradnji s djecom i sveukupnoj kvaliteti rada. Usavršavanje koje joj je najviše pomoglo u radu ipak je vlastito iskustvo u obiteljskom domu, sin predškolske dobi s kojim je u praksi iskusila sve ono naučeno u godinama školovanja i studija. Ana prije svega inzistira na komunikacijskim vještinama i razumijevanju koje su u početnoj fazi učenja stranog jezika i u najranijoj dobi najvažnije. Nastoji djeci približiti strani jezik ali i razviti ljubav prema njemu kroz igru, glumu, pjesmu, razgovor…

Katarina Šebalj

Voditeljica kreativne radionice

Katarina je voditeljica kreativne radionice pri Foliotu od 2014. godine. Studentica je treće godine Međunarodnog poslovanja na Ekonomskom fakultetu u Rijeci. Tijekom osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja, punih deset godina, bila je članica laboratorija za likovno nadarenu djecu pod nazivom ”Zoom laboratorij” kroz kojeg je ostvarila brojne izložbe, projekte, nagrade te stekla široko likovno obrazovanje u različitim likovnim područjima. Tijekom prve godine fakulteta postala je volonterkom međunarodne, neprofitne, studentske organizacije AIESEC Rijeka, gdje još uvijek sudjeluje kao dio organizacijskog tima za „Youth to Business“ konferenciju i kao koordinatorica Marketing tima AIESEC Rijeka. Na fakultetskoj razini djeluje i kao demonstratorica na Marketing katedri te katedri za Međunarodne trgovinske strategije. Tijekom ljeta 2016. godine sudjelovala je kao predstavnica iz Hrvatske u dvomjesečnom projektu „Roshni“ u Indiji, čiji je cilj bio smanjiti postotak odustajanja djece iz obrazovnog programa te potaknuti njihov interes za učenjem i stjecanjem znanja. Rad s djecom kroz kreativne radionice u Foliotu nastavak je njenog djelovanja na području likovne umjetnosti te poticanja razvoja dječje mašte i kreativnosti prijeko potrebne za vlastito izražavanje svakog pojedinca, ne samo na području umjetnosti već i na svom ostalim područjima osobnog razvoja djece i mladih.

Sanja Monar

Voditeljica kulinarskih radionica

Magistra kulturologije koja se Foliotu pridružila kroz projekt „Vrijeme je za zdravlje“ a u sklopu kojeg će voditi kulinarske i kreativne radionice za djecu te provoditi akciju zdravih doručaka subotom u Foliotu. Nakon što je 2014. godine diplomirala Kulturalne studije jugoistočne Europe pri Filozofskom fakultetu u Rijeci, Sanja otkriva svoju ljubav prema zdravom i aktivnom načinu života te prirodnoj i cjelovitoj (pre)hrani. Istražujući to područje kroz razne dodatne edukacije (radionice i predavanja) te proučavajući stručnu literaturu o povezanosti prehrane i (fizičkog i mentalnog) zdravlja, odlučila je upisati tečaj nutricionizma kojeg trenutno pohađa. Suradnju s Društvom Naša djeca Opatija počela je s volontiranjem 2013. godine, a godinu dana kasnije nastavila je s radom, gdje i danas radi kao suradnica za programe s djecom. Ondje je i započela s razvijanjem ideje o dječjim radionicama na temu važnosti zdrave prehrane. Osim toga, Sanja je i stalna suradnica gradskog lista „Opatija“ u kojem objavljuje i kolumnu „Zdravi život“ a u kojoj se spajaju njen dar za pisanje i njeni pogledi na zdravi(ji) način života. Otvarajući nove prozorčiće nutricionizma i važnosti kvalitetne i dobro promišljene prehrane, Sanja nastavlja razvijati nove ideje kojima spaja svoje dvije ljubavi – rad s djecom i nutricionizam, a koje s nestrpljenjem čeka provoditi u Foliotu zajedno s djecom, mladima i roditeljima.

Nina Zimmermann

Suradnica za video i filmske priče

Preddiplomski studij završila je na Filozofskom fakultetu u Rijeci, pri Odsjeku za kulturalne studije, a titulu magistre medijskih umjetnosti i praksi (modul Intermedija) na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Producirala je i koordinirala razne projekte, uglavnom iz područja umjetnosti i kulture. U sklopu Fotokluba Rijeka pokrenula je projekt InterFoto, ciklus predavanja kojima se problematizira fotografija kroz interdisciplinarni pristup. Fotografijom se bavi već osam godina, a videom četiri godine. Foliotu se pridružila kao voditeljica radionice snimanja i montaže u filmskom klubu, a ponekad snima i fotografira i druge radionice. Osim prenošenja tehničkog znanja, kod djece želi potaknuti konceptualno razmišljanje i stvaralačku slobodu te im pokazati ljepotu procesa nastajanja rada.