Tko smo mi?

Nikolina Hrga

Predsjednica udruge, voditeljica dramske i filmske radionice

U rujnu 2014. diplomirala je Kulturalne studije jugoistočne Europe pri Filozofskom fakultetu u Rijeci, a u rujnu 2015. diplomirala Medijske umjetnosti i prakse pri Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci s kratkim igranim filmom. Rad s djecom započela je tijekom studija, radeći tri godine u OŠ Kantrida kao asistentica s djecom s teškoćama u razvoju. Nakon toga, godinu dana je volontirala u Dječjem domu Izvor u Selcu vodeći kazališne radionice a trenutno volontira u Domu za odrasle osobe Turnić gdje vodi kazališnu grupu. Dvije godine se bavila fizičkim kazalištem u Teatru Rubikon te dvije godine suvremenim kazalištem i korporalnom mimom u Kreativnom laboratoriju Krila. Pohađala je nekoliko filmskih (uglavnom scenarističkih) radionica i sudjelovala u organizaciji nekoliko filmskih festivala i edukacija. Trenutno radi na svom prvom dokumentarnom filmu, s kojim je sudjelovala u međunarodnom edukacijskom programu European Social Documentary u Norveškoj i Italiji. Surađuje s nekoliko neprofitnih organizacija koje djeluju na području zaštite ljudskih prava i neformalnog obrazovanja djece i mladih. U zaigranoj i poticajnoj atmosferi, kroz različite kreativne, dramske i filmske vježbe, potiče djecu i mlade da postavljaju (velika) pitanja i traže (male i) iskrene odgovore.

Sabina Frlan

Dopredsjednica udruge, voditeljica eko i kreativne radionice

Sabina Frlan, dopredsjednica udruge, sudjeluje u organizaciji i koordinaciji programa Udruge već nekoliko godina. Diplomirala na Filozofskom fakultetu pri odsjeku za Kulturalne studije Jugoistočne Europe u Rijeci, čime je stekla titulu magistre kulturologije. Svojim organizacijskim vještinama doprinosi radu i djelovanju nekoliko neprofinih organizacija na lokalnoj razini te aktivno sudjeluje u projektima organizacije manifestacija, od čega valja istaknuti „Baltazar na Gradini“- konceptualnu manifestaciju posvećenu popularizaciji znanosti. U Foliotu kroz volonterski angažman pomaže u provedbi kreativnih radionica a sama od jeseni provodi vikend eko radionice. Želja joj je da kroz rad u udruzi, upozna djecu sa tradicijskom kulturom zavičaja, koja joj je bila i predmet istraživanja tijekom studija, ali i da potakne djecu i mlade na aktivno sudjelovanje u zajednici te kreativno izražavanje svojih stavova, ideja i zamisli.

Iva Petešić

Tajnica udruge i voditeljica plesnog studija Vibe za mini i juniorsku dobnu skupinu

S 10 godina počinje svoje prve plesne korake u plesnoj skupini Porto Ri gdje je plesala od 1998.,  a 2004. godine dobila je svoju prvu grupu gdje je imala priliku dokazati se kao koreografkinja. Nakon dvije godine vođenja, odlučila je raditi na sebi te se prebacila u plesnu grupu Flame gdje je učila pod vodstvom Martine Hrlić-Rogić i Maje Kereš te je paralelno pohađala razne seminare. S Flame-om sudjeluje na brojnim državnim, europskim i svjetskim natjecanjima gdje osvajaju zavidne rezultate. U našoj Udruzi je od 2010. godine i od tada vodi najmlađu dobnu skupinu i djecu od 7 do 11 godina. Iva je u radu s djecom prepoznala svoj drugi talent te je 2013. upisala studij predškolskog odgoja koji upravo završava. Poseban naglasak stavlja na pedagoški pristup satu plesa, a ono što je najviše veseli su pozitivne promjene kod djece, kako na polju motoričkih i funkcionalnih sposobnosti tako i na polju socijalizacije i kognitivnog razvoja.

Vanesa Kučić

Voditeljica plesnog studija Vibe

Vanesa je mag.ing. logistike i menadžmenta prvi dio dana, a zaljubljenica u glazbu i pokret preostali dio dana. Svoje prve plesne korake započinje sa osam godina na ritmici u OŠ Matulji pod vodstvom Veronike Bogdanović. 2002 postaje članica plesne skupine Porto Ri pod vodstvom Lidije Brajković. Zajedno s kolegicom Ivom Štimac u četrnaestoj godini započinje dugogodišnje prijateljstvo i suradnju kao plesne partnerice, kolegice, voditeljice te međusobno inspirirani duet, kako i dan danas djeluju. Djelovala je kao trenerica u više plesnih studija i grupa, a danas su to matična grupa PS Porto Ri, Foliot i PC Stars. Svoje znanje unaprijeđuje na fitness i plesnim seminarima, tečajevima i festivalima različitih klasičnih, suvremenih, urbanih, street, latino i karipskih stilova plesa. Svoju inspiraciju traži i van plesnih okvira kao što su parkour i capoeira. Ciljevi koje želi ostvariti u Centru su razvoj plesne kreativnosti i komunikacije među polaznicima, njihov stvaralački pristup pokretu, pomicanje psihofizičkih sposobnosti. Vizija: razvoj smisla i ljubavi djecei i mladih prema kulturno-umjetničkima aktivnostima, usmjeravanje ka profesionalnosti te mogućnosti viđenja plesa kao životnog poziva. Misija: biti sretan, ples je jedan od kanala.

Ana Babić

Voditeljica radionice talijanskog jezika

Profesorica Hrvatskog jezika i književnosti i Talijanskog jezika i književnosti. Diplomirala je na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli. Od 2002. godine radi kao učiteljica Talijanskog jezika s učenicima svih uzrasta, djecom i odraslima, a posebno voli raditi s djecom predškolskog uzrasta. Djelovala je i još uvijek je aktivna u čitavom nizu udruga, centara, škola stranih jezika gdje je stekla dugogodišnje iskustvo u radu. Rad s djecom smatra više pozivom nego zanimanjem, stoga svojem poslu pristupa profesionalno, ali i emotivno. Ana posljednjih 10 godina predaje Hrvatski i Talijanski jezik u Osnovnoj školi „Srdoči“ u Rijeci. Iza nje je dugogodišnje iskustvo i nebrojena usavršavanja iz svih područja poučavanja, odgoja i obrazovanja koja su doprinijela boljoj suradnji s djecom i sveukupnoj kvaliteti rada. Usavršavanje koje joj je najviše pomoglo u radu ipak je vlastito iskustvo u obiteljskom domu, sin predškolske dobi s kojim je u praksi iskusila sve ono naučeno u godinama školovanja i studija. Ana prije svega inzistira na komunikacijskim vještinama i razumijevanju koje su u početnoj fazi učenja stranog jezika i u najranijoj dobi najvažnije. Nastoji djeci približiti strani jezik ali i razviti ljubav prema njemu kroz igru, glumu, pjesmu, razgovor…

Marija Benko

Koordinatorica programa i voditeljica male čitaonice

U rujnu 2014. godine diplomirala je pri Odsjeku za kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Rijeci i time stekla zvanje magistre edukacije hrvatskog jezika i književnosti. Iskustvo u radu s djecom stekla je radom u OŠ Turnić kao pripravnica – učiteljica hrvatskog jezika. Posljednjih nekoliko godina, u želji za kontinuiranim usavršavanjem, aktivno pohađa stručne skupove u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, ali i druge seminare i edukacijske programe. Izdvaja sudjelovanje u seminaru Centra za kulturu i film Cesarec u Zagrebu „Važnost narodnih bajki i umijeće pripovijedanja“ pod mentorstvom Jasne Held. Tijekom studija sudjelovala je u radu Udruge studenata kroatistike Idiom, pri čemu je sudjelovala u organizaciji nekoliko velikih projekata i konferencija čija se provedba nastavila i narednih godina. Posebno se ponosi sudjelovanjem u hvalevrijednom projektu Strukovne udruge za promicanje dobrobiti djece Portić kao Pripovjedačica priča za laku noć u Dječjoj bolnici Kantrida u Rijeci. Foliotu se pridružila u listopadu 2016. godine s velikom radošću i motivacijom za daljnjim radom s djecom i mladima i, osim vođenja malih čitaonica, sudjeluje i u provedbi administrativnih i organizacijskih poslova Udruge. Koordinatorica je programa „Foliot na putu“ u sklopu kojeg priprema i provodi putujuće radionice u mjestima Općine Matulji. U svojim radionicama potiče ljubav prema pisanoj i izgovorenoj riječi, ail i razvoj samostalnosti, vlastitog izričaja i jačanje samopouzdanja.

Katarina Šebalj

Voditeljica kreativne radionice

Katarina je voditeljica kreativne radionice pri Foliotu od 2014. godine. Studentica je treće godine Međunarodnog poslovanja na Ekonomskom fakultetu u Rijeci. Tijekom osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja, punih deset godina, bila je članica laboratorija za likovno nadarenu djecu pod nazivom ”Zoom laboratorij” kroz kojeg je ostvarila brojne izložbe, projekte, nagrade te stekla široko likovno obrazovanje u različitim likovnim područjima. Tijekom prve godine fakulteta postala je volonterkom međunarodne, neprofitne, studentske organizacije AIESEC Rijeka, gdje još uvijek sudjeluje kao dio organizacijskog tima za „Youth to Business“ konferenciju i kao koordinatorica Marketing tima AIESEC Rijeka. Na fakultetskoj razini djeluje i kao demonstratorica na Marketing katedri te katedri za Međunarodne trgovinske strategije. Tijekom ljeta 2016. godine sudjelovala je kao predstavnica iz Hrvatske u dvomjesečnom projektu „Roshni“ u Indiji, čiji je cilj bio smanjiti postotak odustajanja djece iz obrazovnog programa te potaknuti njihov interes za učenjem i stjecanjem znanja. Rad s djecom kroz kreativne radionice u Foliotu nastavak je njenog djelovanja na području likovne umjetnosti te poticanja razvoja dječje mašte i kreativnosti prijeko potrebne za vlastito izražavanje svakog pojedinca, ne samo na području umjetnosti već i na svom ostalim područjima osobnog razvoja djece i mladih.

Sandra Maljavac

Voditeljica radionice engleskog jezika

Sandra je u svibnju 2015. godine diplomirala engleski jezik i književnost i povijest umjetnosti pri Filozofskom fakultetu u Rijeci i time stekla titule magistre edukacije engleskog jezika i književnosti i magistre edukacije i znanosti povijesti umjetnosti. Rad s djecom predškolskog uzrasta započinje tijekom studija u sklopu LINK – kreativnih radionica vodeći programe engleskoga jezika u Dječjem vrtiću Zamet i Dječjem vrtiću „Grdelin“ u Buzetu. Nakon stjecanja diplome, zapošljava se u Srednjoj školi dr. Antuna Barca u Crikvenici gdje, poučavajući učenike različitih strukovnih usmjerenja, stječe dragocjena iskustva u okviru pripravničkog staža. Svjesna potrebe za kontinuiranim usavršavanjem u domeni vlastite struke, Sandra pohađa dodatne seminare, predavanja i radionice u području odgoja i obrazovanja.

Sanja Monar

Voditeljica kulinarskih radionica

Magistra kulturologije koja se Foliotu pridružila kroz projekt „Vrijeme je za zdravlje“ a u sklopu kojeg će voditi kulinarske i kreativne radionice za djecu te provoditi akciju zdravih doručaka subotom u Foliotu. Nakon što je 2014. godine diplomirala Kulturalne studije jugoistočne Europe pri Filozofskom fakultetu u Rijeci, Sanja otkriva svoju ljubav prema zdravom i aktivnom načinu života te prirodnoj i cjelovitoj (pre)hrani. Istražujući to područje kroz razne dodatne edukacije (radionice i predavanja) te proučavajući stručnu literaturu o povezanosti prehrane i (fizičkog i mentalnog) zdravlja, odlučila je upisati tečaj nutricionizma kojeg trenutno pohađa. Suradnju s Društvom Naša djeca Opatija počela je s volontiranjem 2013. godine, a godinu dana kasnije nastavila je s radom, gdje i danas radi kao suradnica za programe s djecom. Ondje je i započela s razvijanjem ideje o dječjim radionicama na temu važnosti zdrave prehrane. Osim toga, Sanja je i stalna suradnica gradskog lista „Opatija“ u kojem objavljuje i kolumnu „Zdravi život“ a u kojoj se spajaju njen dar za pisanje i njeni pogledi na zdravi(ji) način života. Otvarajući nove prozorčiće nutricionizma i važnosti kvalitetne i dobro promišljene prehrane, Sanja nastavlja razvijati nove ideje kojima spaja svoje dvije ljubavi – rad s djecom i nutricionizam, a koje s nestrpljenjem čeka provoditi u Foliotu zajedno s djecom, mladima i roditeljima.

Nina Zimmermann

Suradnica za video i filmske priče

Preddiplomski studij završila je na Filozofskom fakultetu u Rijeci, pri Odsjeku za kulturalne studije, a titulu magistre medijskih umjetnosti i praksi (modul Intermedija) na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Producirala je i koordinirala razne projekte, uglavnom iz područja umjetnosti i kulture. U sklopu Fotokluba Rijeka pokrenula je projekt InterFoto, ciklus predavanja kojima se problematizira fotografija kroz interdisciplinarni pristup. Fotografijom se bavi već osam godina, a videom četiri godine. Foliotu se pridružila kao voditeljica radionice snimanja i montaže u filmskom klubu, a ponekad snima i fotografira i druge radionice. Osim prenošenja tehničkog znanja, kod djece želi potaknuti konceptualno razmišljanje i stvaralačku slobodu te im pokazati ljepotu procesa nastajanja rada.