Male filmske priče u Foliotu

Male filmske priče u Foliotu zajednički je naziv za dva nova projekta Udruge Foliot kojima smo u posljednjih pet mjeseci otvorili vrata dječjem filmskom stvaralaštvu u našoj udruzi: Filmski klub kojeg smo pokrenuli uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Početak igre uz potporu Primorsko-goranske županije. Podršku za oba projekta pružila nam je i Općina Matulji.

Filmskim klubom organizirali smo 20 sati radionica snimanja, 30 sati predavanja filmskog kluba i 5 sati filmskih projekcija. 22 djece sudjelovalo u filmskim radionicama (uzrast: od 8 do 12 godina), a više od 100 odraslih sudjelovalo je u projekcijama i završnoj prezentaciji projekta.

Od 11. do 13. kolovoza 2016. godine održali smo prvi radionicu snimanja „Male filmske priče“ održana je, pohađalo ju je 13 djece. Projekcija završnog rada – kratkog filma „Super 13“ održana je u Amfiteatru u Matuljima, u sklopu festivala CIK (Civilizacije i kulture) u organizaciji Općine Matulji. U publici je bilo oko 60 posjetitelja.

Druga radionica snimanja održana je 25.studenog., 2.,3. i 9. prosinca, a pohađalo ju je 9 djece (našem filmskom klubu pridružilo se i nekoliko djece iz dramske radionice). Završni rad druge radionice snimanja je Foliot TV – pilot projekt dječje televizije, u sklopu kojeg su snimljene vijesti iz svijeta, kulture i sporta, prognoza te dvije reklame. U produkciji druge radionice snimanja pomogao nam je studio Multimedia Sky iz Rijeke.

Projektom Početak igre opremili smo našu malu projekcijsku dvoranu (novim projektorom i projekcijskim platnom). 28.10. povodom Svjetskog dana animiranog filma, u prostoru Udruge održali smo projekcije crtanih filmova.

Završna prezentacija projekta i projekcija Foliot TV-a održana je 16.12. u Vijećnici Općine Matulji. Sudjelovalo je 9 djece, a u publici je bilo više od 100 posjetitelja. Projekcija Foliot TV-a uz razgovor o projektu održana je i 22.12. u prostoru Udruge, pred oko 50 djece i roditelja.

Ovim smo projektima željeli omogućiti i potaknuti razvoj kritičkog i stvaralačkog mišljenja kod djece u odnosu na audiovizualnu i medijsku kulturu. Djeca su kroz dvije filmske radionice imala priliku bolje upoznati i razumijeti filmsku umjetnost. Na tom tragu, smatramo da su osnivanje Filmskog kluba i projekt „Početak igre“ bili dobra platforma za razvijanje kreativnosti, samostalnosti, međusobnog uvažavanja i razumijevanja kod djece ali dobar početak razvoja audiovizualne kulture u Općini Matulji.

U prosincu 2016. godine projekti „Filmski klub“ i „Početak igre“ službeno su završeni, no sa filmskim klubom nastavljamo već 13. siječnja – sedam polaznika nastavlja svoja filmska druženja petkom. (I još nam se uvijek možete pridružiti.) A planiramo pokrenuti i redovite filmske projekcije u prostoru Udruge.

Filmskim radionicama i projekcijama filmova koje djeca nemaju priliku vidjeti u redovnoj kino distribuciji, želimo proširiti dječje doživljaje i spoznaje o filmskim i medijskim izražajnim sredstvima kroz samostalan stvaralački rad na filmu ali, još i važnije, i senzibilizirati djecu na promišljanje svijeta u kojem živimo te (buduće) aktivno (i aktivističko) sudjelovanje u životu svoje zajednice.

Koordinatorica projekta: Nikolina Hrga