Kraj ljeta u Foliotu

Za nekoliko dana stiže nam i mjesec u kojem kalendarski dočekujemo jesen i opraštamo se od ovogodišnjeg ljeta, pa tako i našeg Ljeta u Foliotu. Vruće smo dane osvježili raznim aktivnostima u kojima su se polaznice i polaznici imali prilike podružiti, kreativno izražavati, naučiti i isprobati nešto novo i, dakako, zabaviti.

Uvijek je dobro, uoči okretanja nove stranice, osvrnuti se unatrag pa ćemo se malo prisjetiti kako je izgledalo Foliotovo ljeto. Prvi su na rasporedu bili mali filmaši i filmašice. Oni su na trodnevnoj radionici sudjelovali u izradi dokumentarnog filma i upoznali se s procesom koji prethodi samom činu prikazivanja filma na velikom platnu. A njihova su dva uratka „8 pitanja za urara“ i „Film je zakon“ doista i prikazana na velikom platnu – u sklopu CIK festivala u matuljskom amfiteatru pljeskom je ispraćena i prva Foliotova ljetna radionica. Na završnom su danu festivala prikazani i ljetna epizoda Foliot TV-a, video rad „Što će se promijeniti“ te video rad „Siguran zagrljaj“ s kojim je filmski klub osvojio drugo mjesto na istoimenom HAK-ovom natječaju – rezultati marljivog rada drugog polugodišta filmskog kluba, što nam je ujedno bila posljednja od završnih prezentacija radionica koje se provode u sklopu programa „Školska godina u Foliotu“.

Aktivnosti smo nastavili s Lutonjicom – malom ljetnom eko-školom koju provodimo uz potporu Primorsko-goranske županije, a u kojoj smo učili kako se pravilno odnositi prema prirodi, oslikavali platnene vrećice i upoznali mediteransko začinsko bilje kojim smo uredili naš mali vrt kada nam je u goste stigla i Ana iz Aninog povrća.
U suradnji s Udrugom filmskih entuzijasta AnimatoRi održali smo sljedeću po redu radionicu u kojoj smo iz dokumentarnog filma prešli u svijet animiranog. Nastavili smo priču u eko tonu pa su polaznici i polaznice napravili svoje video uratke o čišćenju zagađenog otoka.

Uz obilje smijeha i učenja o zdravim namirnicama, završili smo i posljednju od tjednih radionica – Kulinarski show. Foliotom se širio miris svježe pripremljenih zdravih obroka koje su chefovi i chefice samostalno pripremili. Radionicu smo završili uzbudljivim dvobojom u kojem su pripremljena jela oba tima prezentirala žiriju i na kraju ih sve zajedno naravno – smazali.
Osim navedenih, kreativna se radionica održavala svaki tjedan, a ona je ujedno i jedna od redovnih radionica koje se u Foliotu provode i tijekom cijele školske godine.
Tri smo radionice održali i u gostima u Dječjem domu Ivana Brlić Mažuranić Lovran, koji smo posjetili tijekom ljetnih mjeseci i podružili se s djecom korisnicima Dječjeg doma, izrađujući smoothieje i zdrave kolačiće na kulinarskoj, a kreativno se izražavajući u sklopu radionice kreativnog pisanja.

Koje se još aktivnosti kod nas redovito provode možete saznati u Tjednu otvorenih vrata, od 28.kolovoza do 1.rujna. Svi zainteresirani moći će nam se u tom tjednu pridružiti na besplatnim pokaznim radionicama i upisima u novu školsku godinu u Foliotu.

Raspored možete provjeriti na linku: http://foliot.hr/dvanaest-besplatnih-radionica-za-djecu/.

Veselimo se zajedničkom druženju 🙂