Autorica: Martina Barać, mag. psych.

Podrška treba biti dostupna svima, neovisno o dobi i životnim okolnostima. Kao i sve što vrijedi u životu, mentalno je zdravlje važno pažljivo čuvati. Ono uvelike utječe na našu kvalitetu života, na ostvarenje naših potencijala, sposobnosti suočavanja sa stresom, na doprinos koji ostvarujemo za zajednicu i za nas same. Ljudi se često odlučuju potražiti pomoć kada su određeni aspekti psihološke dobrobiti narušeni, što ima utjecaj na svakodnevno funkcioniranje osobe. Iznimno je važno tada potražiti podršku, no podrška je dostupna i puno prije, kada se teškoće psihološke dobrobiti mogu prevenirati!

U našem malom savjetovalištu možete potražiti pomoć i podršku u prevenciji teškoća mentalnog zdravlja te u osnaživanju i upoznavanju sebe. Također, nudimo podršku i osobama koji se suočavaju s određenim životnim stresovima, izraženim strahovima ili s osjećajem preplavljenosti životnim događajima, promjenama te novim ulogama.

U nastavku su razlozi zbog kojih se mladi često javljaju na savjetovanje:

• poteškoće s učenjem
• poteškoće s motivacijom
• osjećaj tjeskobe i straha prilikom učenja ili prilikom društvenih situacija
• osjećaj bespomoćnosti i učestale zabrinutosti
• depresivni simptomi i raspoloženje
• otežano suočavanje s intenzivnim emocijama

Ovo su česti razlozi zbog kojih se odrasli javljaju na savjetovanje:

• anksioznost/depresija
• napadaji panike
• intenzivne emocije u trudnoći i nakon poroda
• porođajna trauma
• poslijeporođajna anksioznost/depresija
• problemi u partnerskim odnosima
• roditeljsko sagorijevanje
• gubitci
• osjećaj bespomoćnosti i učestale zabrinutosti

Kako prepoznati da je sada pravi trenutak za savjetovanje?

Prvi korak je osvijestiti da je važno brinuti o psihološkoj dobrobiti i kako mentalno zdravlje nije samo odsustvo bolesti! Važno nam je razumjeti vlastite emocije i potrebe, te živjeti u skladu s vrijednostima koje su nam važne. Ako primjećujete da Vam je svakodnevno funkcioniranje ometeno određenim mislima/emocijama, ponašanjima ili određenim stresorima, a ne pomaže Vam razgovor s bliskim osobama iz Vaše okoline, savjetovanje Vam u tome može pomoći.

Nakon što ste osvijestili da Vam je potrebna podrška, važno je da se pohvalite! Traženje podrške je znak snage, a ne slabosti, i upravo to ukazuje na Vašu spremnost za rad na sebi.

Što možete očekivati na savjetovanju?

Iako riječ “savjetovanje” može upućivati na to da ćete porazgovarati s nekim tko će Vam dati savjete, to zapravo nije tako. Sadržaj individualnog savjetovanja prilagođava se potrebama osobe koja traži podršku, no najčešće uključuje sigurno i stručno okruženje za upoznavanje i suočavanje s vlastitim emocijama, psihoedukaciju o procesima koji se zbivaju unutar nas, podršku u prilagodbi na stresore i promjene s kojima se osoba otežano nosi. Stručnjaci su tu da pruže podršku, psihoedukaciju te da Vas upoznaju s određenim tehnikama iz psihoterapijskih pravaca (ovisno o usmjerenju stručnjaka). Sudionik/sudionica u savjetovanju aktivno radi na svojoj psihološkoj dobrobiti i između susreta sa stručnom osobom.

Za kraj..

Zapamtite! Mentalno zdravlje nije nešto što imamo ili nemamo. Ono predstavlja kontinuum, pri čemu u nekim trenucima života naše mentalno zdravlje može biti narušeno, a naše vještine suočavanja s teškoćama i neugodnim emocijama oslabljene. Na naše mentalno zdravlje će utjecati životne okolnosti i izazovi u kojima se nalazimo mi, ali i društvo u cjelini. U svemu ovome, važno je pristupiti suosjećajno prema sebi! Zapitajte se, što bi rekli svom najboljem prijatelju da se nalazi u istoj situaciji? Kako bi mu pristupili? Grubo i s puno kritika, ili nježno i uvažavajuće? Pozivamo Vas da budete nježni prema sebi, da uvažavate svoje osjećaje, da si pružite utjehu i potražite podršku kada su osjećaji neugodni, a da podijelite svoje ugodne osjećaje s vama bliskim ljudima.

Mi smo tu da Vas podržimo na tom putu!
Vaš Foliot

Dodatne informacije o stručnjacima koji provode savjetovanje i načinu provođenja

Više o stručnjacima koji djeluju unutar Udruge Foliot možete pronaći u rubrici: http://foliot.hr/o-nama/

Zahvaljujući financijskoj podršci Primorsko-goranske županije i Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, dio individualnog i grupnog programa u mogućnosti smo ponuditi adolescentima i (budućim) roditeljima besplatno do rujna 2023. Za više informacija možete se javiti putem emaila: martina@foliot.hr. Ovdje se možete prijaviti na savjetovanje u Udruzi Foliot.

by