Osluškujući potrebe i želje zajednice u kojoj djelujemo već više od 15 godina, početkom 2021. godine upotpunili smo naš kolektiv stručnim suradnicima iz područja psihologije, gestalt psihoterapije, pedagogije i logopedije te započeli s redovitim programima i aktivnostima za čitavu obitelj.

Clj nam je rasti i razvijati se na način da svojim djelovanjem budemo potpora raznim dobnim skupinama, kako samostalno, tako i u suradnji s brojnim udrugama iz Općine Matulji, Grada Kastva i Primorsko-goranske županije. Imajući u vidu sve promjene kroz koje čovjek prolazi tijekom života, zaključili smo i kako je razdoblje trudnoće jedna od najznačajnijih i najvažnijih promjena koja traži posebnu pažnju kako za fizičko, tako i za mentalno zdravlje. Tako smo pokrenuli program podrške za trudnice pod nazivom „Ususret majčinstvu“ koji provode naše suradnice koje se kontinuirano stručno usavršavaju za navedeno područje – one su geštalt psihoterapeutkinja i psihologinja, edukantica kognitivno-bihevioralne terapije, a stručnu podršku u programu pružaju patronažna sestra i primalja. Smatramo da smo ovim programom započeli još jedno važno područje podršku brojnim budućim majkama i njihovoj djeci iz Općine Matulji. Važnost navedenog programa prepoznao je i Grad Kastav, koji je sufinancirao program za trudnice s prebivalištem na području Grada Kastva.

Važno nam je napomenuti da program „Ususret majčinstvu“ djeluje kao potprogram programa više razine „Treba mi podrška“, a čiju je važnost i nužnost prepoznala i Primorsko-goranska županija, te Središnji državni ured za demografiju i mlade. U sklopu programa „Treba mi podrška“ pružamo podršku mladima (adolescentima), trudnicama i roditeljima, putem radionica (grupa podrške) za adolescente, trudnice i roditelje, te individualnih savjetovanja za adolescente, trudnice i roditelje. Od jeseni 2022. godine nastavljamo s provođenjem radionica i individualnih savjetovanja za trudnice, roditelje i mlade.

Podrška je kao i znanje, dijeljenjem se množi. Zato ovim programom želimo pružiti podršku zajednici i proširiti svijest o važnosti brige za opće i mentalno zdravlje. Nalazimo se u izazovnim vremenima, gdje je svakodnevno funkcioniranje djece, mladih te njihovih roditelja značajno izmijenjeno uslijed posljedica pandemije, inflacije, nadolazeće recesije te ratnih zbivanja u svijetu. Roditelji se susreću s kontinuiranim izazovima pri odgoju djece u izmijenjenim uvjetima svakodnevnice. Svako razvojno razdoblje djeteta nosi određene izazove za roditelja, no u izazovnim vremenima pritisak je dodatno pojačan.

Želimo direktno utjecati na povećanje svijesti o važnosti mentalnog zdravlja te prevenciju određenih teškoća mentalnog zdravlja, do kojih često dolazi zbog pojačanih pritisaka u okolini te zanemarivanjem brige za vlastito mentalno zdravlje. Želimo osnažiti djecu i mlade te odrasle osobe, roditelje, trudnice, njihove partnere i sve koji su motivirani brinuti o svom mentalnom zdravlju te preventivno djelovati na svoje zdravlje.

by