5. prosinca u kinu Valli u Puli imali smo čast na poziv Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz Istre sudjelovati na obilježavanju 10 godina provođenja natječaja ”Naš doprinos zajednici” u okviru proširenog Decentraliziranog modela financiranja razvoja civilnog društva u Republici Hrvatskoj.

Na svečanosti su prikazani rezultati uspješnih 10 godina kroz koje su podržane 202 građanske akcije, ukupne vrijednosti 2,5 milijuna kuna, ali i još veće vrijednosti za zajednice u kojima su provođene. Udruga Foliot bila je jedna od pet onih koji su na svečanosti u Puli pred publikom predstavili akciju koju su proveli u svojoj lokalnoj zajednici.

Imam jedan prijedlog naziv je građanske akcije koju smo predstavili, a čije su se aktivnosti održavale od 15. kolovoza do 15. listopada i koja je okupila sve dobne skupine – djecu, mlade, odrasle i umirovljenike, koje su anketiranjem i snimanjem dali konkretne prijedloge na koji način bi oni obogatili svoje svakodnevice i kojim bi sadržajima upotpunili život u Općini Matulji.

Osim želje da se lokalno stanovništvo potakne na promišljanje o obogaćivanju života u svojoj sredini, jedan od ciljeva ove akcije bio je i poticanje na međugeneracijski dijalog. Tako je radionica održana s Udrugom umirovljenika i starijih osoba Matulji bila tek početak naše suradnje, koja se nastavila uz kreativne radionice umirovljenika i djece, a krajem prosinca radovi će biti predstavljeni na zajedničkoj izložbi. Na radionici s mladima također su proizašle mnoge kvalitetne ideje, uz prisustvo želje i volje da se upravo kroz našu Udrugu nastavi s njihovim razvojem i realizacijom. Završni produkt akcije bio je video uradak u kojem su obuhvaćeni svi prijedlozi koje su sudionici i sudionice iznijeli, a dijelovi videa bili su i u 5 minutnom filmiću koji je Zaklada uzvanicima prikazala u kinu Valli.

Pored upraviteljice Zaklade Helge Može Glavan te ostalih predstavnika Zaklade, prisutnima su se obratile i zamjenica Župana Istarske županije, gđa. Sandra Čakić Kuhar, zamjenica Gradonačelnika Grada Pule-Pola g. Borisa Miletića, gđa. Elena Puh Belci te predsjednica Volonterskog centra Istra Danijela Ustić.

by