Jesen u Foliotu

S početkom nove školske godine, i u Foliotu smo započeli s našim redovnim radionicama programa Školska godina u Foliotu – plesom, engleskim, talijanskim, kreativnom, dramskom i filmskom. Uvijek uz razvoj kreativnosti kao niti vodiljom svih naših aktivnosti, krenuli smo ponovno na zajednička druženja i kreativne avanture. Osim redovnih radionica, posljednja su dva mjeseca prostore naše Udruge ispunile i brojne druge aktivnosti.

Rujan nam je bio prepun prijedloga koje su s nama podijelile sve dobne skupine Općine Matulji – djeca, mladi, odrasli i umirovljenici – i to kroz radionice u sklopu građanske akcije „Imam jedan prijedlog“. Ova je akcija rezultirala i novonastalom suradnjom Foliota i Udruge umirovljenika i starijih osoba Matulji s kojom je u studenom u planu provesti kreativne radionice izrade božićnih ukrasa, a u prosincu ćemo zajedničke radove predstaviti i na izložbi.

Listopad smo započeli u humanitarnom duhu pa smo povodom Svjetskog dana hrane proveli humanitarnu akciju prikupljanja hrane koju smo potom donirali Aktivnu crvenog križa Matulji, odnosno socijalnoj samoposluzi „Market za potrebite“ u sklopu Crvenog križa Opatija.

A ako ste pratili program TV Istre, mogli ste nas vidjeti i u gostovanju u emisiji Šareni svijet u kojoj smo predstavili rad Udruge, a naši su Katarina i David uspjeli i zaviriti i otkriti kako to izgleda raditi na televiziji.

Listopad nam je i mjesec u kojem se nastavila suradnja s azilom za pse „Društvo za zaštitu životinja Rijeka“ i to ovaj puta kroz lutkarsku predstavu „Kako je Toro postao Viktor“. U sklopu njihovog projekta Sretne Njuškice, Toro i Viola u studenom će obići škole i vrtiće na području Rijeke i okolice, a uoči Božića posjetit će nas i u Foliotovu susjedstvu.

Osim sa psićima, družili smo se i sa šumskim životinjama kroz brojne fotografije koje su nam pristigle iz cijele Hrvatske prijavom na foto-natječaj „Sjećanja jedne šume“ u sklopu projekta Lutonjica. Odabrani su pobjednički radovi koji će u prosincu biti prezentirani na izložbi u matuljskoj „Galerijici“.

Nismo samo popodneva provodili zajedno, družili smo se i u jutarnjim satima i to na vikend kulinarskim radionicama u Foliotu i na Dječjem danu zdravlja povodom kojeg smo u Zdravstvenom centru Matulji održali radionicu Zdravokado, gdje smo isprobali avokado u slanoj i slatkoj varijanti. Da naš Doručak u Foliotu bude još zabavniji, na posljednjoj smo kulinarskoj odigrali i Foliotovu novu društvenu igru Vrijeme je za zdravlje pa smo, osim pripreme i isprobavanja smoothijea, uz igru naučili i nešto o važnosti zdravih životnih navika.

A dok su neki doručkovali smoothije, naši su mali filmaši uz kokice jutro proveli na matineji u Art kinu gledajući film „Neparožderi“, prikupljajući inspiraciju za nove video uratke.

Nismo propustili ni obilježavanje nezaobilaznog Halloweena, koji je povezao naše dvije radionice – kreativnu i engleski jezik. Tako su se dvije grupe zabavile, ovaj puta uz grickalice i sokiće pod strašnim maskama, i zajedno ispratile mjesec listopad.

Ulaskom u studeni nastavljamo s kreativnošću i mnogim aktivnostima: filmskim radionicama u Dječjem domu Ivana Brlić Mažuranić u Lovranu te drugim aktivnostima u sklopu projekta Laterna Magica, micro:bit radionicama u sklopu projekta Ctrl+A: Robotika za sve, kreativnom radionicom u matuljskoj dvorani povodom Dana sporta, još jednim odlaskom u kino s našim malim filmašima i filmašicama, a uz to nastavljamo i s vikend radionicama. O kojim će točno radionicama biti riječ – pratite nas na našoj Facebook stranici (Udruga Foliot) gdje ćete saznati sve detalje.

by