U sklopu našeg projekta „Lutonjica“, uz potporu Primorsko-goranske županije, od 8. kolovoza do 10. rujna bio je otvoren foto-natječaj pod nazivom „Sjećanja jedne šume“.

Na natječaj su pozvani mladi od 16 do 25 godina da se prijave i svojim fotografijama pokušaju izraziti životni vijek šume, stanovnike šume i njezina sjećanja, ne samo pejzažnom fotografijom, nego i konceptualnom ili portretom, a šumom kao temom natječaja htjela se osvijestiti važnost šuma u životu zajednice te potaknuti na brigu o šumama, ali i na aktivan boravak u prirodi.

Pristiglo nam je više od 70 fotografija iz cijele Hrvatske, a naš je stručni žiri imao težak zadatak odabira najboljih radova, od kojih su naposljetku odabrane pobjedničke fotografije Melani Krog, Dore Dukić, Frana Bijelića, Hane Gačal, Marte Vukošić i Petre Markač.

Ulogu žirija preuzele su Vana Gović, diplomantica povijesti umjetnosti, etnologije i kulturne antropologije, a trenutno zaposlena kao viša kustosica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorka Rijeka; Aleksandra Ana Buković magistra Likovne pedagogije, odsjek za kiparstvo (usmjerenje scenografije) te magistra Medijskih umjetnosti i prakse (Scenografski prostori), a od 2015. godine i članica Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Rijeci; te Nika Petković studentica Filmologije u Bologni, a 2010. godine završila je prvi stupanj škole fotografijr pri Fotoklubu Rijeka te je u studenom iste godine održala prvu samostalnu izložbu nakon čega nastavlja s izlaganjem i usavršavanjem.

Svim sudionicima i sudionicama našeg prvog foto-natječaja zahvaljujemo, a autoru i autoricama pobjedničkih fotografija od srca čestitamo. Odabrane radove svi će zainteresirani moći pogledati na izložbi o kojoj uskoro slijedi više informacija.

by